Оновлення безпеки Apple може перетворити Ваш старий MacBook на брухт: як цьому зарадити?

4 хв. читання

Щодо комп’ютерів, телефонів та планшетів Apple завжди намагалася взяти на себе відповідальність за безпеку, гарантуючи, що Ваше дороге обладнання та дорогоцінні дані залишаться в безпеці. Це блокування, призначене для захисту від злодіїв, але воно має певні неочікувані наслідки.

Якщо користувачі не вимкнули ці гарантії в день, коли пристрої будуть відремонтовані або передані іншому, апаратне забезпечення буде непридатним та назавжди заблокованим. Користувачі Apple iPhone та iPad в минулому попереджали, що перед тим, як перезарядити пристрої, “блокування активації” від Apple потрібно відключити, пише Forbes.

Блокування пов’язує пристрій з ідентифікатором користувача і паролем Apple – ідентифікатор потрібен, щоб видалити пароль. Тепер те саме попередження оголошується і власникам MacBook.

“З випуском macOS Catalina”, – попереджає провідний ремонтний ресурс iFixit, – багато придатних для використання комп’ютерів Mac можуть піти на смітник.”

Зрозуміло, що блокування, про яке йде мова, є засобом проти зламу, причому дуже потужним. Apple пишається безпекою своїх пристроїв та екосистеми, і це сприймається як критичний захист від сплеску крадіжок пристроїв, який спостерігається в останні роки. Але це призвело до того, що багато тисяч пристроїв, які добре функціонують, щомісяця можуть йти на утилізацію та реконструкції по всьому світу.

macOS note

Як зняти блокування активації?

Рішення просте. Дотримуйтесь покрокової інструкції Apple, щоб видалити всі дані для налаштування пристрою, а також зняти блокування активації та функції “Знайти мої пристрої”. Ця функція не є новою для Mac, але в минулому вона покладалася на іншу систему, яку можна обійти, коли користувачі забували її вимкнути.

“Однак чіп безпеки T2, – попереджає iFixit, – робить неможливим нічого не робити на Mac без належних облікових даних Apple ID. Це чудово для безпеки пристрою, але жахливо для ремонту та оновлення”.

Так само, як ремонтна галузь зазнала “болючих травм” обмеженнями Apple щодо неофіційних каналів ремонту, так і індустрія оновлення лобіює інструменти обходу для розблокування використаних пристроїв, якщо вони поставляються заблокованими.

Однак, з точки зору Apple, ці заходи допомогли призупинити крадіжку пристроїв, а ігноруючи їх ми ризикуємо підірвати цей процес. Але, як повідомляє iFixit, “якщо Apple не вирішить проблему, оновники можуть вжити заходів”.

До речі, Microsoft випустила тестове оновлення ESU (KB4528069) для Windows 7. Під час встановлення оновлення необхідно вводити ліцензійний ключ. Дослідники з My Digital Life створили інструмент BypassESU, що дозволяє обійти механізм перевірки ключів.

Також команда дослідників безпеки з компанії Microsoft перевірила мільярди облікових записів Microsoft і виявила, що 44 млн користувачів використовували логіни і паролі, що потрапили в Мережу через витоки даних в інших online-службах.

Зверніть увагу, через російський софт витік конфіденційної інформації загрожував державним установам, військовим частинам та комунальним підприємствам Житомирської області.

Цікаво, що соціальні мережі – не лише інструмент спілкування, але й джерело інформації. І є чимало охочих цією інформацією маніпулювати. Для цих цілей навіть існує цілий ринок послуг.

Стало відомо, що на Дніпропетровщині Служба безпеки України блокувала діяльність хакерського угруповання, організованого спецслужбами РФ для проведення кібератак на українські державні органи.

Якщо Ви купуєте товари в Інтернеті і хочете бути в безпеці, важливо вивчити сайт перш, ніж робити замовлення, і задатися головним питанням. Наскільки добре налагоджений захист покупців? Як здійснюється обробка претензій і повернення грошових коштів? На ці запитанні спробуємо відповісти у цій статті.

Поділитися
Exit mobile version