“Розумним” холодильникам вистачає “клепки” лише на кілька років

4 хв. читання

Фахівців британської дослідницької компанії Which? стверджують, що термін експлуатації “розумних” приладів є коротким, адже за кілька років вони втрачають програмну підтримку, незважаючи на те, що коштують дорожче за “німі” альтернативи.

Про це пише The Register.

Tермін експлуатації залежить від виробників. Наприклад, Beko пропонує “до 10 років”, а LG заявляє, що патчі будуть випускатися у міру необхідності. Компанія Samsung заявила, що пропонує програмну підтримку максимум на два роки, йдеться у звіті.

Лише один виробник, Miele, пообіцяв випустити оновлення програмного забезпечення протягом повного десятиліття після випуску пристрою, але згодом Miele вироблятиме продукцію преміум-класу.

За останнє десятиліття все більше приладів пропонують підключення до Інтернету, що дозволяє користувачам віддалено керувати ними через мобільний пристрій, або інженерам віддалено діагностувати проблеми. Деякі пристрої, такі як смарт-холодильники Samsung, містять великі сенсорні екрани, що дозволяють користувачам виконувати завдання, які в іншому випадку виконуватимуться на смартфоні чи комп’ютері.

Ці пристрої, очевидно, значно дорожчі. Розумний холодильник, як правило, коштує 855 фунтів стерлінгів  (29 тисяч гривень) – більше, ніж той, що без чипа Wi-Fi всередині. Розумні посудомийні машини коштують 259 фунтів стерлінгів (8,8 тисяч гривень), тоді як “розумні” сушарки – не більше 190 фунтів стерлінгів (6,5 тисяч гривень).

LG Smart

Для споживачів ця неоднозначна (якщо не відверто коротка) “тривалість життя” приладів спонукає замінити свої дорогі прилади до завершення терміну експлуатації.

Якщо виробник вирішить припинити підтримку програмного забезпечення або вимкнути центральні сервери, користувачі можуть опинитися з великою “цеглиною” на кухні.

Так, у 2016 році власники хабу “розумного дому” Revolv розлютилися після того, як Nest, що належить Google, відключила сервери, необхідні для його роботи. Зовсім нещодавно Belkin вимкнув вбудовану IP-камеру WeMo NetCam, запропонувавши відшкодування лише тим користувачам, чиї пристрої все ще перебувають на гарантії, а їх власники мали обачливість зберегти квитанції про покупку.

Є ще одна причина для занепокоєння. Зважаючи на те, що “розумні” пристрої – це, власне, комп’ютери з постійним підключенням до Інтернету, постійно існує ризик, що хакери можуть скористатись уразливостями в непропатчених холодильниках та посудомийних машинах, перетворивши їх на безпілотники у павутині ботнетів. Наприклад, ботнет Mirai фактично складався зі зламаних маршрутизаторів та IP-камер.

Тому, звичайно, Ви не зможете оновити свій Twitter під час використання морозильної камери, але принаймні Ви не будете співучасником DDoS-атак.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ОПЕРАТИВНУ ПАМ’ЯТЬ НА ПОМИЛКИ ТА ВИПРАВИТИ ЇХ? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК КОНТРОЛЮВАТИ ОНОВЛЕННЯ WINDOWS 10 ЗА П’ЯТЬ КРОКІВ

ЯК ОБМЕЖИТИ ЕКРАННИЙ ЧАС У WINDOWS 10? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИПРАВИТИ НЕПОЛАДКИ ЗІ ЗВУКОМ НА МАС?

ЯК ЗАБОРОНИТИ ВІДЗНАЧАТИ ВАС НА ФОТО В INSTAGRAM?

Нагадаємо, дослідники компанії Avast виявили три шахрайських VPN-додатки для iOS-пристроїв, які самовільно списують кошти користувачів. За словами експертів, додатки стягують підвищену плату за послуги, які не надаються належним чином.

Також Apple опублікувала набір безкоштовних інструментів та ресурсів, щоб допомогти розробникам менеджерів паролів – а також інших програм – генерувати надійні паролі.

До речі, компанія Mozilla планує додати в майбутні версії Firefox можливість експорту збережених облікових даних у файл формату CSV, який потім можна імпортувати в менеджер паролів або зберігати в якості резервної копії.

Окрім цього, дослідники із ProtectEM виявили, що контролери світлофорів на мікросхемах SWARCO LS4000 вразливі до атак через відкритий порт, який використовується для налагодження роботи системи управління.

А експерти з компанії IntSights відзначили збільшення попиту на облікові дані YouTube-каналів на підпільних торгових майданчиках. Вартість пропонованих екаунтів пропорційна кількості передплатників. Наприклад, ціна за канал з 200 тис. передплатників починається від $1 тисячі.

Поділитися
Exit mobile version