Відомий безкоштовний звуковий редактор Audacity став шпигунською програмою

4 хв. читання
Audacity

Ажіотаж розпочався лише кілька місяців тому, коли Audacity придбала Muse Group, компанія, що стоїть за не менш популярним музичним програмним забезпеченням, таким як MuseScore.

Однією з найбільших сильних сторін програмного забезпечення з відкритим кодом є, природно, його відкритість, яка приносить інші переваги, такі як свобода використання, безпека через перевірку, гнучкість тощо. Це досягається в основному завдяки відкритим кодам ліцензій, які використовують ці програми, але це має й негативний ефект – час від часу хтось приходить і намагається внести зміни в код, що викликають обурення спільноти користувачів та розробників. Іноді ці зміни можуть бути навіть незаконними, або такими, що не відповідають задумам перших розробників. Здається, така доля спіткала Audacity – одну з найпопулярніших програм у світі з відкритим кодом, яка після певних змін у коді отримала дуже інвазивну політику конфіденційності та де-факто стала шпигунською програмою. Про це пише Slashgear.

Ажіотаж розпочався лише кілька місяців тому, коли Audacity придбала Muse Group, компанія, що стоїть за не менш популярним музичним програмним забезпеченням, таким як MuseScore, яке також є з відкритим кодом, і Ultimate Guitar. Поки Audacity залишається з відкритим кодом (і насправді не може бути перетворене на власне програмне забезпечення в його нинішньому вигляді), але це не означає, що Muse Group вже не внесла шкідливі зміни. Ці зміни надаються у формі нової політики конфіденційності, яка нещодавно була оновлена ​​кілька днів тому – політики, яка тепер дозволяє їй збирати дані користувачів.

Як настільний додаток без основних функціональних можливостей в Інтернеті, Audacity ніколи не потребував дозволів та  можливості “телефонувати додому”. Зараз у політиці конфіденційності йдеться про те, що нова компанія збирає дані, і робить це надто узагальнено і розмито, найімовірніше за задумом. Наприклад, там сказано, що додаток збирає дані, необхідні для правоохоронних органів, але не вказує, який тип даних збирається.

Є також запитання щодо зберігання даних, які знаходиться на серверах у США, Росії та Європейському економічному просторі. Наприклад, IP-адреси зберігаються ідентифікованим способом протягом дня до хешування, а потім зберігаються на серверах протягом року. Нова політика також забороняє людям молодше 13 років використовувати програмне забезпечення, що, як зазначає FOSS Post, є порушенням ліцензії GPL, яку використовує Audacity.

Зрозуміло, ці зміни роздратували спільноту, що дотримується політики написання програм із відкритим кодом. На щастя, Audacity – це програмне забезпечення з відкритим кодом, і, швидше за все, воно буде переписане та випущене окремо, можливо, з іншою назвою. Це змусить Muse Group розвивати Audacity самостійно, замість того, щоб  використовувати результат роботи спільноти незалежних розробників для своїх цілей.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

FaceTime для Windows: як користуватися – ІНСТРУКЦІЯ

Чому перевірка готовності Вашого ПК до Windows 11 видає неможливість встановлення?

Як безпечно користування соціальними мережами? ПОРАДИ

В Україні поширюється онлайн-грумінг: як захистити Ваших дітей? ПОРАДИ

Що можуть Google та Apple віддалено зробити з Вашим смартфоном?

Як “скинути” рекламний ідентифікатор на Android? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google видалила з Play Store дев’ять Android-додатків, в цілому завантажених 5,8 млн разів, що, як виявилося, викрадали облікові дані користувачів для авторизації в Facebook.

Щоб виявити, які пристрої “розумного” будинку атакують найбільше, експерти налаштували і підключили до Інтернету уявний “розумний” будинок, що містив різні пристрої – від смарт-телевізорів і термостатів до камер відеоспостереження, принтерів і “розумних” чайників.

Винахідник інтернету сер Тім Бернерс-Лі продав на аукціоні Sotheby’s оригінальний код, за допомогою якого він колись створив Інтернет.

Окрім цього, компанія Apple 30 червня відкрила офіційний офіс в Україні – компанія планує самостійно ввозити техніку в Україну та контролювати магазини офіційних дилерів, які надають послуги компанії в Україні.

Поділитися
Exit mobile version