На Буковині викрили хакерів, які зламували екаунти інтернет-аукціонів і привласнювали кошти користувачів

3 хв. читання
hac lep

У скомпрометованих облікових записах хакери отримували платіжні дані користувачів і використовували їх для онлайн-шопінгу. За скоєне зловмисникам може загрожувати до 6 років ув’язнення.

До кіберполіції Чернівецької області надійшли звернення від громадян Італії, які постраждали від протиправної діяльності. Заявники відстежили, що товари, замовлені з використанням їхніх екаунтів, відправляють до України.

Поліцейські встановили, що троє чоловіків 22-23-х років зламували облікові записи користувачів онлайн-аукціонів із продажу товарів. У скомпрометованих екаунтах фігуранти отримували авторизовані дані платіжних систем (платіжні реквізити). Використовуючи ці відомості, зловмисники здійснювали покупки в Інтернеті.

Крім цього, учасники групи у DarkNet купували скомпрометовані облікові записи соціальних мереж. Після – несанкціоновано втручалися в їхню роботу та налаштовували рекламу, сплата за яку стягувалася з банківських карток потерпілих. За такі дії зловмисники отримували прибуток від посередників рекламодавців.

У Чернівцях та у Київській області правоохоронці провели обшуки. За результатами вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, носії інформації та близько 200 тисяч гривень. Під час попереднього огляду вилученої комп’ютерної техніки правоохоронці виявили скомпрометовані дані доступу до персональних комп’ютерів та соціальних мереж декількох тисяч громадян Чехії, Італії, Франції, Німеччини, Естонії, Іспанії, Великої Британії, Польщі тощо.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

FaceTime для Windows: як користуватися – ІНСТРУКЦІЯ

Чому перевірка готовності Вашого ПК до Windows 11 видає неможливість встановлення?

Як безпечно користування соціальними мережами? ПОРАДИ

В Україні поширюється онлайн-грумінг: як захистити Ваших дітей? ПОРАДИ

Що можуть Google та Apple віддалено зробити з Вашим смартфоном?

Як “скинути” рекламний ідентифікатор на Android? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google видалила з Play Store дев’ять Android-додатків, в цілому завантажених 5,8 млн разів, що, як виявилося, викрадали облікові дані користувачів для авторизації в Facebook.

Щоб виявити, які пристрої “розумного” будинку атакують найбільше, експерти налаштували і підключили до Інтернету уявний “розумний” будинок, що містив різні пристрої – від смарт-телевізорів і термостатів до камер відеоспостереження, принтерів і “розумних” чайників.

Винахідник інтернету сер Тім Бернерс-Лі продав на аукціоні Sotheby’s оригінальний код, за допомогою якого він колись створив Інтернет.

Окрім цього, компанія Apple 30 червня відкрила офіційний офіс в Україні – компанія планує самостійно ввозити техніку в Україну та контролювати магазини офіційних дилерів, які надають послуги компанії в Україні.

Поділитися
Exit mobile version