Старе шпигунське ПЗ з Windows з’явилося на MacOS через 5 років

4 хв. читання
mac pro 2019

Хоча традиційно  прибічники платформи Mac вважають, що вона пропонує кращий захист від шкідливого програмного забезпечення порівняно з ПК з Windows,  про неї не можна сказати, що вона повністю захищена. Недавні звіти про нові зловмисні програми, орієнтовані на macOS свідчать про те, що настільна платформа Apple набуває популярності як мішень для зловмисників та хакерів. Зокрема, один такий звіт про новий вид шкідливих програм показує, наскільки цікавою стає macOS для цих зловмисників, які відродили майже забуте шпигунське програмне забезпечення на Windows, щоб додати версію для Mac.  Про це пише Slashgear.

Шкідник Formbook був запущений в 2016 році і раптово зник у 2017 році як шпигунське програмне забезпечення лише для Windows, яке збирало знімки екрана, реєструвало натискання клавіш і навіть виконувало файли з віддалених серверів. Автор стверджував, що воно мало бути просто простим шпигунським програмним забезпеченням, але покупці цього шкідливого програмного забезпечення почали використовувати його для електронних кампаній. Автор Formbook дистанціювався від такої діяльності та вилучив шкідливе програмне забезпечення з продажу.

Більш ніж через чотири роки Formbook з’являється наново як XLoader із майже однаковими функціями, але з однією важливою відмінністю. Окрім продажу обмежених у часі копій для Windows, новий автор, який може бути пов’язаний із оригінальним автором Formbook (а може і не бути пов’язаним), також продає ліцензії шкідливого програмного забезпечення для macOS всього за 49 доларів. За цю ціну Ви отримаєте програму XLoader, яка може заразити будь-яку версію macOS та потенційно дозволити хакерам перехоплення  повноважень користувачів на комп’ютерах Mac.

З одного боку, зараження XLoader є досить простим, незважаючи на розширені функції шкідливого програмного забезпечення. Він використовує відомі шахрайські перевірки електронної пошти, щоб отримати цілі для натискання на посилання або завантаження вкладень. На жаль, після зараження Mac XLoader може ухилятися від багатьох антивірусних програм та власних перевірок безпеки Apple.

З іншого боку, відкриття Check Point Research цього воскреслого шпигунського програмного забезпечення також доводить, як macOS все частіше стає ціллю такої шкідливої ​​діяльності. Чим більше власників Mac, тим більша цільова аудиторія, тим вище шанси на окупність атак. Це також може спростувати давні твердження, що Mac за своєю суттю є більш безпечними, ніж ПК, що, можливо, було лише побічним ефектом від того, що в минулому було менше користувачів.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

FaceTime для Windows: як користуватися – ІНСТРУКЦІЯ

Чому перевірка готовності Вашого ПК до Windows 11 видає неможливість встановлення?

Як безпечно користування соціальними мережами? ПОРАДИ

В Україні поширюється онлайн-грумінг: як захистити Ваших дітей? ПОРАДИ

Що можуть Google та Apple віддалено зробити з Вашим смартфоном?

Як “скинути” рекламний ідентифікатор на Android? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google видалила з Play Store дев’ять Android-додатків, в цілому завантажених 5,8 млн разів, що, як виявилося, викрадали облікові дані користувачів для авторизації в Facebook.

Щоб виявити, які пристрої “розумного” будинку атакують найбільше, експерти налаштували і підключили до Інтернету уявний “розумний” будинок, що містив різні пристрої – від смарт-телевізорів і термостатів до камер відеоспостереження, принтерів і “розумних” чайників.

Винахідник інтернету сер Тім Бернерс-Лі продав на аукціоні Sotheby’s оригінальний код, за допомогою якого він колись створив Інтернет.

Окрім цього, компанія Apple 30 червня відкрила офіційний офіс в Україні – компанія планує самостійно ввозити техніку в Україну та контролювати магазини офіційних дилерів, які надають послуги компанії в Україні.

Поділитися
Exit mobile version