Вчені створили робота, який допомагає одягатися

4 хв. читання
robot dressing

Роботи мають багато можливостей допомогти людям з обмеженими фізичними можливостями, включаючи моделі, які можуть допомогти таким людям вдягати на себе одяг. Однак це особливо складне завдання, яке вимагає спритності, обережності та швидкості. Зараз вчені з MIT CSAIL розробили алгоритм для робота, який дозволяє йому тримати рівновагу та пристосовуватися до рухів людини, про що пише Engadget.

Люди відчувають рухи інших людей і пристосовуються до них, але роботам доводиться вчитися цьому з нуля. Наприклад, людині порівняно легко допомогти комусь іншому одягнутися, оскільки ми інстинктивно знаємо, де тримати предмет одягу, як люди можуть зігнути руки, як реагує тканина тощо. Однак роботи мають запрограмувати всю цю інформацію, обробити її, а потім її видати у вигляді дій в залежності від того, як рухається той, кого треба одягнути.

Раніше алгоритми не дозволяли роботам взагалі якось фізично взаємодіяти з людиною  з міркувань безпеки – це могло призвести до чогось, що називається проблемою “завмирання робота”, коли робот по суті припиняє рух і не може виконати завдання, яке він задумав.

 

Щоб подолати цю проблему, команда MIT CSAIL на чолі зі аспірантом Шень Лі розробила алгоритм, який перевизначає безпеку роботизованих рухів, дозволяючи “безпечні доторки” на додаток до уникнення зіткнень. Це дозволяє роботу встановлювати безпечний фізичний контакт з людиною для досягнення поставленого завдання, якщо його вплив на людину є низьким.

“Розробка алгоритмів для запобігання фізичної шкоди без зайвого впливу на ефективність завдання є критичним завданням”, – сказав Лі. “Дозволяючи роботам чинити шкідливий вплив на людей, наш метод може знайти ефективні траєкторії роботів, щоб одягнути людину з гарантією безпеки”.

Для простого завдання типу вдягання сорочки система працювала, навіть якщо людина виконувала інші дії, такі як  користування телефоном.  Машина робить це, комбінуючи кілька моделей для різних ситуацій, а не покладаючись на одну модель, як раніше.

“Цей багатогранний підхід поєднує в собі теорію наборів, усвідомлювані людиною обмеження безпеки, прогнозування руху людини та управління зворотним зв’язком для безпечної взаємодії людини і робота”, – сказав Закорі Еріксон з Університету Карнегі Меллона.

Дослідження все ще перебуває на ранніх стадіях, але ідеї можуть бути використані і в інших сферах, окрім простого одягання тих, кому потрібна допомога.

“Це дослідження потенційно може бути застосовано до широкого спектру допоміжних сценаріїв робототехніки з метою досягнення кінцевої мети надання роботам можливості надавати більш безпечну фізичнудопомогу людям з обмеженими можливостями”, – сказав Еріксон.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

FaceTime для Windows: як користуватися – ІНСТРУКЦІЯ

Чому перевірка готовності Вашого ПК до Windows 11 видає неможливість встановлення?

Як безпечно користування соціальними мережами? ПОРАДИ

В Україні поширюється онлайн-грумінг: як захистити Ваших дітей? ПОРАДИ

Що можуть Google та Apple віддалено зробити з Вашим смартфоном?

Як “скинути” рекламний ідентифікатор на Android? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google видалила з Play Store дев’ять Android-додатків, в цілому завантажених 5,8 млн разів, що, як виявилося, викрадали облікові дані користувачів для авторизації в Facebook.

Щоб виявити, які пристрої “розумного” будинку атакують найбільше, експерти налаштували і підключили до Інтернету уявний “розумний” будинок, що містив різні пристрої – від смарт-телевізорів і термостатів до камер відеоспостереження, принтерів і “розумних” чайників.

Винахідник інтернету сер Тім Бернерс-Лі продав на аукціоні Sotheby’s оригінальний код, за допомогою якого він колись створив Інтернет.

Окрім цього, компанія Apple 30 червня відкрила офіційний офіс в Україні – компанія планує самостійно ввозити техніку в Україну та контролювати магазини офіційних дилерів, які надають послуги компанії в Україні.

Поділитися
Exit mobile version