Який контент найчастіше блокується в Китаї? Дослідження

4 хв. читання
Great Firewall

Фахівці з університетів США і Канади провели найбільше в своєму роді дослідження можливостей системи цензурування в Китаї “Золотий щит”, також відомої як “Великий китайський файрвол” (Great Firewall, GFW).

Дослідження тривало протягом дев’яти місяців – з квітня до груденя 2020 року. Фахівці створили систему GFWatch, здатну отримувати доступ до доменів зсередини і за межами китайського інтернет-простору і визначати, як GFW втручається в з’єднання на рівні DNS, щоб заблокувати китайським користувачам доступ до домену або зовнішнього об’єкта, що має доступ до внутрішніх сайтів Китаю.

За допомогою GFWatch дослідники протестували 534 мільйони доменів, щодня отримуючи доступ порядку до 411 млн. доменів із метою записати їх і перевірити, чи є блокування доступу до них постійною. Через дев’ять місяців дослідження фахівці встановили, що в цей час GFW блокує майже 311 тисяч доменів, з них 270 тисяч блокувань працює як належить, а 41 тисяча доменів блокується помилково.

Блокування легітимних доменів відбувається випадково, коли китайська влада намагається заблокувати короткі домени за допомогою широких налаштувань фільтрації і не враховують, що короткі домени можуть бути частиною довгого доменного імені. Наприклад, коли блокується reddit.com, також блокуються booksreddit.com, geareddit.com і 1087 інших доменів.

Проаналізувавши список з 311 тисяч заблокованих доменів, дослідники з’ясували, який контент зазвичай блокується китайською владою. За допомогою сервісу категоризації доменів FortiGuard фахівці встановили, що 40% заблокованих ресурсів являють собою нещодавно зареєстровані домени, що блокуються за умовчанням до тих пір, поки влада не “перегляне” їх і не долучить до списку дозволених.

Виключивши ці домени з дослідження, фахівці встановили, що найчастіше в Китаї блокуються сайти, пов’язані з бізнесом, далі йдуть ресурси з порнографічними матеріалами, а за ними – домени, пов’язані з IT. Також блокуються сайти, які пропонують інструменти з обходу GFW, online-казино, особисті блоги, розважальні ресурси, ЗМІ та домени з шкідливим контентом.

Більшість заблокованих доменів не входять до списку популярних. Так, у вибірці з 138,7 тисяч доменів тільки 1,3% (менше 1,8 тис.) сайтів входять в 100 тисяч найпопулярніших.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

FaceTime для Windows: як користуватися – ІНСТРУКЦІЯ

Чому перевірка готовності Вашого ПК до Windows 11 видає неможливість встановлення?

Як безпечно користування соціальними мережами? ПОРАДИ

В Україні поширюється онлайн-грумінг: як захистити Ваших дітей? ПОРАДИ

Що можуть Google та Apple віддалено зробити з Вашим смартфоном?

Як “скинути” рекламний ідентифікатор на Android? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google видалила з Play Store дев’ять Android-додатків, в цілому завантажених 5,8 млн разів, що, як виявилося, викрадали облікові дані користувачів для авторизації в Facebook.

Щоб виявити, які пристрої “розумного” будинку атакують найбільше, експерти налаштували і підключили до Інтернету уявний “розумний” будинок, що містив різні пристрої – від смарт-телевізорів і термостатів до камер відеоспостереження, принтерів і “розумних” чайників.

Винахідник інтернету сер Тім Бернерс-Лі продав на аукціоні Sotheby’s оригінальний код, за допомогою якого він колись створив Інтернет.

Окрім цього, компанія Apple 30 червня відкрила офіційний офіс в Україні – компанія планує самостійно ввозити техніку в Україну та контролювати магазини офіційних дилерів, які надають послуги компанії в Україні.

Поділитися
Exit mobile version